Verslag workshop Supply Chain Finance
nieuws Wij, Daan Bonset en ik, zijn BE studenten van de Haagsche Hogeschool, en omdat wij vorig studiejaar een project hebben gedaan in opdracht van Financials For Financials (red. fff), hebben wij een jaar studentenlidmaatschap cadeau gekregen. FFF biedt veel leuke en vooral educatieve workshops, bedrijfsbezoeken en dergelijke. Daarnaast is het de ideale manier om professionals uit de financiële wereld te leren kennen en zo je netwerk te vergroten. Zo zijn wij op  29 november naar een workshop Supply Chain Finance geweest.

Het begrip supply chain (management) was wel al bekend van de lessen marketing op de HHS. Maar supply chain finance was iets onbekends voor mij, dus heb ik het gegoogled. Even kort gezegd kwam daaruit: "Het financieren van het debiteurengat dat ontstaat door veelvuldig te laat betalen van afnemers, door een tussenpersoon te plaatsen. Zo kan de leverancier direct zijn geld ontvangen en kan de afnemer wachten tot een bepaalde periode is verstreken met betalen. Zo profiteren beide partijen van deze tussenpersoon. Er ontstaat een 'win-win situatie". Dit leek mij een zeer interessant onderwerp, omdat het een nog niet heel bekend onderwerp is in de praktijk. Met deze reden had ik besloten te gaan.

De avond begon met een netjes verzorgd buffet van fff, dit is vaak bij een avond-evenement van FFF inbegrepen. Tijdens het buffet hadden Daan en ik al kennis gemaakt met de spreekster van de avond; Anita Gerrits. Zij vertelde ons over haar indrukwekkende loopbaan als bedrijfseconome, waarin zij miljoenen Euro's heeft bespaard voor bedrijven als Kimberley-Clark en Unilever.

Na het buffet begon de workshop. Hier vertelde Anita over hoe zij in aanraking is gekomen met supply chain finance, wat het nou eigenlijk inhoudt en wat de voordelen ervan zijn. Het was een zeer educatieve workshop waarin Anita de nadruk legde op het reduceren van het werkkapitaal door het verkleinen van het debiteurenbedrag, vergroten van het crediteurenbedrag en/of verkleinen van de voorraden. Op deze manier zet je de waarde van je assets om in cash. Hiernaast legde Anita de nadruk op het feit dat je een win-win situatie creëert. Zowel de inkopende- als de verkopende partij heeft voordeel van supply chain finance. De afnemer heeft vaak langer de tijd om de debiteur af te betalen, terwijl de leverancier zijn geld direct ontvangt en dus geen openstaande debiteuren heeft. Wat ik erg opvallend vond was dat in een zaal met zo'n 25 gelouterde financials, slechts een persoon wist wat het begrip supply chain finance precies inhoudt.

Na ieder FFF evenement is er een netwerkborrel, zo ook bij deze workshop. Tijdens deze borrel kun je met medefinancials napraten over het evenement en je netwerk uitbreiden. Wat het uiteindelijke doel is van een netwerkvereniging. Zo'n netwerkborrel is ideaal voor studenten, je kan in contact komen met mensen uit diverse soorten organisaties. Zo kan je eventueel een stage of misschien zelfs een baan na je studie binnenslepen. Daarbij kan het in de toekomst altijd van pas komen als je binnen je branche mensen kent.

Al met al vond ik het een leuke en leerzame avond en ben ik zeker van plan meer fff-evenementen te bezoeken in de nabije toekomst.
Brandon Ton  

Ik ben nu naar twee workshops van FFF geweest en het leuke is dat je niet alleen wordt geïnformeerd over stof die we op school leren, maar vooral hoe dit gaat veranderen in de toekomst.

Je blijft up-to-date en het verbreedt je beeld over eventuele ontwikkelingen. Naast deze informatie is het ook leuk om met mensen te praten die allemaal verschillende functies invullen. Iedereen binnen FFF komt naar de workshops om interessante gesprekken met elkaar aan te knopen. Je zult je dus niet vervelen.

Misschien is het goed om een deal te maken met FFF dat ook docenten van bijvoorbeeld BE deze workshops kunnen bezoeken?

Daarbij is de catering heel goed geregeld, zeker niet onbelangrijk!
Daan Bonset 

» Bekijk de foto's 


Meer nieuws
Korting op CM: Excel en BTW o...
Ontvang nu als FFF lid 10% korting op CM: Excel Acedemy en CM: BTW Acedemy opleidingen! Lees verder
Pensioenakkoord en toekomst va...

In Nederland zijn we al ruim negen jaar bezig met het bereiken van ee... Lees verder

Met waardecreatie naar winst v...
'Hiermee zetten we opnieuw een stap naar een meer circulaire openbare ru... Lees verder
Verslag BSPD FFF congres
Woensdag 17 april werd het BSPD-FFF Congres 'Verandering is de enige con... Lees verder