Verslag over de workshop de Casus Imtech
nieuws Op woensdag 18 november stond de middag / avond in het teken van een bijzonder interessante workshop over de 'Casus Imtech'. Een interactief 'event' waaraan in totaal zo'n 50 deelnemers (leden, toekomstige leden,  introducés en overige geïnteresseerde inschrijvers voor deze workshop) deelnamen.

Na de ontvangst in de bar van het Fletcher Hotel in Nieuwegein werd aangevangen met een uitstekend buffet in het restaurant waar de deelnemers optimaal gebruik maakten van de mogelijkheid tot netwerken.

Om 18.00 uur startte de workshop onder leiding van Francis Bouman, partner van Crowe Horwath Peak en docent aan de Nyenrode Business Universiteit. Francis heeft de groei en de teloorgang van Imtech uitvoerig bestudeerd en geanalyseerd. Hij werd bijgestaan door een panel met een drietal professionals die ieder vanuit hun eigen achtergrond ook nauw betrokken zijn geweest bij de Imtech affaire de laatste jaren: Joris Polman - journalist van de Financiele Telegraaf en publicist over Imtech / Teun Teeuwisse - zelfstandig beursanalist en voorheen analist bij ABN AMRO en betrokken bij Imtech / Ep Hannema - Advocaat bij Norton Rose Fullbright.

De deelnemers kregen op een heldere wijze inzicht in het ontstaan van het Imtech conglomeraat. Hoe een familiebedrijf uit Rotterdam (Van Rietschoten & Houwens) uitgroeide, middels overnames en fusies van bedrijven in met name electrotechniek en machinetechniek sector, tot het beursgenoteerde internationale Imtech van 2015. Vooral het laatste decennium was de groei explosief, volledig in lijn met de uitgesproken groei ambitie richting een omzet van 8 mld. Waar collega bedrijven in de sector in de crisistijd tussen 2009 en 2013 pas op de plaats maakten groeide Imtech door en bleek helaas dat de grip op groei totaal niet aanwezig was. Er was geen volledig geïntegreerde software, er waren ca. 27.000 projecten onder handen waarvan 99% met een waarde van minder dan € 5 mln, overnames werden veelal gedaan o.b.v. earn-out regelingen, er was sprake van een verkeerde 'tone at the top' en 'Zonnekoning gedrag' en dat alles moest financieel gemanaged worden van een te klein hoofdkantoor met een non- financial als CFO aan het hoofd.
Tenslotte deed de opdracht in Polen, voor de bouw van een familie- pretpark van ca. 800 mln het bedrijf de das om. Dit was veruit het grootste project ooit in de geschiedenis van Imtech. Notabene als hoofdaannemer in de bouw waar bij andere projecten door Imtech altijd een rol als onderaannemer werd ingevuld en dan met name in haar bekende branches. Er werden vervolgens creatieve balans correcties toegepast om een betere liquiditeitspositie te kunnen presenteren, er kwamen fraudes in Polen en Duitsland aan het licht, er bleken administraties volledig te zijn verdwenen en er bleken schaduwboekhoudingen te zijn. Desondanks bleef de directie geloven in groei en dus op zoek naar geld om deze groei te kunnen financieren. Uiteindelijk stortte het 'sprookje' Imtech rond de zomer van 2015 als een kaartenhuis in elkaar met het faillissement. Francis gaf daarbij direct een doorkijk naar de doorstart van een aantal onderdelen uit het Imtech concern onder nieuwe vlaggen.

In 4 subgroepen werd de deelnemers gevraagd om, onder leiding van Francis en de 3 panelleden, hun visie te geven op de belangrijkste faalfactoren t.a.v. 'hoe het zo mis kon gaan' met Imtech. Dit vanuit de invalshoek van verschillende stakeholders. In deze subgroepen werd enthousiast gediscussieerd over de misstanden, werd gerefereerd aan eerdere voorbeelden in de in praktijk (leren we dan nooit van elkaar) en waren de anekdotes van de gespreksleiders - in aanvulling op de eerdere presentatie - een genot om naar te luisteren. De uitkomsten van deze subgroepen werden plenair behandeld en verder uitgediept en toegelicht door de panelleden.

De afsluiting van de avond vond weer plaats in de bar waar het tot ca. 23.00 uur druk bleef met napraten over de casus en er vanzelfsprekend ook weer de ruimte was voor overige borrel- en netwerkpraat.

Als bestuur en activiteitencommissie van Financials For Financials kijken wij terug op wederom een gedenkwaardige avond, met speciale dank aan Francis Bouman en Rob Langenberg van Crowe Horwath Peak voor de organisatie van deze workshop en dank aan de panelleden voor hun openheid en enthousiaste bijdragen. De 'Casus Imtech' krijgt mogelijk nog een vervolg in 2016 met de laatste ontwikkelingen rond het faillissement van Imtech, bijvoorbeeld t.a.v. aansprakelijkheidsstellingen en verdere onderzoeken naar het faillissement.

De eindevaluatie voor dit event was met een 8,4 bijzonder goed te noemen.
5 deelnemers hebben middels deelname aan deze workshop 3 PE-uren toe kunnen voegen aan hun totaal voor 2015.

Bekijk de foto impressie van de bijeenkomst. 


Meer nieuws
Korting op CM: Excel en BTW o...
Ontvang nu als FFF lid 10% korting op CM: Excel Acedemy en CM: BTW Acedemy opleidingen! Lees verder
Pensioenakkoord en toekomst va...

In Nederland zijn we al ruim negen jaar bezig met het bereiken van ee... Lees verder

Met waardecreatie naar winst v...
'Hiermee zetten we opnieuw een stap naar een meer circulaire openbare ru... Lees verder
Verslag BSPD FFF congres
Woensdag 17 april werd het BSPD-FFF Congres 'Verandering is de enige con... Lees verder