Verslag Finance meets Procurement - ALV
nieuws Eind 2016 zijn de eerste contacten gelegd tussen de NEVI en FFF over het organiseren van een gezamenlijk event. Omdat in de praktijk steeds intensiever wordt samengewerkt tussen Finance en Inkoop, wat betekent dat in steeds meer organisaties de scheidslijn tussen deze beroepsgroepen anders wordt als gevolg van de meer procesmatige inrichting van organisaties met als meest sprekende voorbeelden P2P (Purchase To Pay) en SCF (Supply Chain Finance). Deze eerste  besprekingen hebben geleid tot de opzet van een aansprekend event onder de titel ‘Finance meets Procurement’ (vanuit FFF oogpunt) of ‘Procurement meets Finance’ (vanuit NEVI perspectief).

 


Op dinsdag 4 april jl. waren wij te gast op het hoofdkantoor van Mercedes Nederland in Utrecht. Een toplocatie voor een top event. Een prachtig pand, een schitterende showroom met de aller nieuwste Mercedes modellen, een pakkende presentatie over de historie en toekomst van Mercedes met alle innovaties die we te danken hebben aan de vooruitstrevendheid van Mercedes, een meer dan uitstekende gastvrijheid, perfecte catering en ter afsluiting een goodiebag op Mercedes niveau.

Uit het gezamenlijke netwerk van de besturen van de NEVI en FFF hebben we een aantal finance en procurement professionals van toonaangevende bedrijven bereid gevonden een kijkje te geven in de enkele processen binnen hun organisaties op het snijvlak van Finance & Procurement.

Als eerste vertelde Fred de Brabander, Global Supplier Risk Manager van Philips Lighting, een boeiend verhaal over de ontwikkelingen binnen Philips Lighting – zoals bijvoorbeeld focus op verandering van productie van lampen naar de verhuur van licht - en wat een en ander betekent voor de finance en procurement processen en het risk management hieromtrent binnen Philips Lighting. Vooral de nieuwe visie op Supplier Finance mogelijkheden leidde tot veel interactie met de deelnemers aan het event.

Daarna was het tijd voor twee sprekers namens Royal Flora Holland. Martijn Meskers, voormalig Finance Manager, en Jonathan van Veelen, Procurement Manager, namen ons mee door de historie van deze mooie organisatie en gaven ons met name inzage in de verschillende fasen die zij de laatste jaren hebben doorlopen m.b.t. de organisatieveranderingen. Van afdeling inrichting naar proces inrichting waarbij afgevaardigden van verschillende afdelingen (Finance, Procurement, Internal Audit, Sales) in zogenaamde ‘ontwikkelkassen’ samen moesten werken aan de beste procesinrichting van P2P. Het management faciliteerde alleen, de medewerkers dachten na over de inhoud van het meest ideale en werkbare proces. Hiermee creëer je het meeste draagvlak in een organisatie om veranderingen door te voeren. Door het management is daarbij gekozen om met één ERP applicatie – SAP Ariba - te gaan werken i.p.v. een grote hoeveelheid applicaties en systemen die via diverse interfaces aan elkaar waren gekoppeld (of niet). Een enorme investering die inmiddels haar eerste successen heeft aangetoond en voldoende draagvlak in de organisatie heeft gewonnen.

De afsluiting vond weer plaats in de showroom waar nog lang werd nagepraat en geborreld en waar Finance & Procurement elkaar steeds beter leken te vinden.

Uiteindelijk een bijzonder geslaagde avond met meer dan 90 deelnemers, mogelijk de start van een jaarlijks terugkerende samenwerking tussen de NEVI en FFF.

Bekijk hier de fotoimpressie. 


Meer nieuws
Korting op CM: Excel en BTW o...
Ontvang nu als FFF lid 10% korting op CM: Excel Acedemy en CM: BTW Acedemy opleidingen! Lees verder
Pensioenakkoord en toekomst va...

In Nederland zijn we al ruim negen jaar bezig met het bereiken van ee... Lees verder

Met waardecreatie naar winst v...
'Hiermee zetten we opnieuw een stap naar een meer circulaire openbare ru... Lees verder
Verslag BSPD FFF congres
Woensdag 17 april werd het BSPD-FFF Congres 'Verandering is de enige con... Lees verder