Verslag Congres 11 november 2014
nieuws Verslag Congres "de Controller van NU & Straks" 11 november 2014

Organisatie: Financials For Financials in samenwerking met Hogeschool Rotterdam
Locatie: Auditorium Hogeschool Rotterdam

We kunnen terugkijken op een geslaagd congres met boeiende presentaties, een duidelijke uitkomst en een grote belangstelling. Zeker 200 finance professionals, studenten en docenten hebben het congres bijgewoond.


Organisatie : Financials For Financials in samenwerking met Hogeschool Rotterdam
Locatie : Auditorium Hogeschool Rotterdam
Programma : 

15.00 – 17.00 uur Meet & Greet organisaties en studenten
17.00 – 17.30 uur Ontwikkeling rol controller (1)
17.30 – 18.00 uur Het toenemende belang van Soft Controls (2)
18.00 – 19.00 uur Pauze met koud buffet
19.00 – 19.15 uur Presentatie onderzoek “De Controller van Nu & Straks” (3)
19.15 – 21.00 uur Paneldiscussie over “De Controller van de Toekomst” (4)
21.00 – 22.00 uur Netwerkborrel

Sprekers :

1. De heer prof. drs. Arie Verberk RA, directeur RC opleiding UvA en commissaris bij diverse organisaties
2. Mevrouw dr. Maaike Lycklama à Nijeholt, lector Finance & Business Innovation van de Hogeschool Rotterdam (binnen het kenniscentrum Innovatief Ondernemerschap)
3. De heer drs. Jan Oostdijk MBA, hoofddocent bij het instituut voor Financieel Management van de Hogeschool Rotterdam en verbonden aan het kenniscentrum Innovatief Ondernemerschap en de heer Reinier Martijn Zwiep, 4e jaars student Bedrijfseconomie Hogeschool Rotterdam en onderzoek coördinator.
4. Panelleden naast Arie Verberk en Maaike Lycklama :
De heer drs. Stans Schumacher CMA, CFO van TMNS B.V.
Mevrouw Ellen Kalkhoven, directeur bedrijfsvoering Vitras en voorzitter HEAD, vereniging voor finance professionals in de zorgsector.
De heer drs. Emanuel da Costa CSR, financial director en lead auditor b2bSustainable Audit B.V.
5. Dagvoorzitter de heer prof. dr. Oscar van Leeuwen RA, partner van adviesbureau ConQuaestor/ Grant Thornton, hoogleraar bestuurlijke informatieverzorging Vrije Universiteit Amsterdam en onder meer hoofdauteur van de serie Starreveld van uitgeverij Noordhoff.

Gestart werd er om 15.00 uur met een meet & greet waaraan 20 bedrijven en circa 70 studenten deelnamen. Geanimeerde gesprekken resulteerden in vele stageplaatsen, afstudeeronderzoeken en startersfuncties.

Om 17.00 uur gaf Arie Verberk de aftrap voor het congres. Zijn motto was duidelijk, een controller moet vooral een rechte rug hebben en vakinhoud staat voorop. Daadkracht tonen en afstand houden, de controller adviseert. Je hoeft niet alles te weten, hou je aan je kerncompetenties.

Als 2e keynotespreker gaf Maaikel Lycklama a Nijeholt inzicht in het begrip Soft Controls. Gedrag van medewerkers en (top) management heeft sterke invloed op het behalen van bedrijfsdoelstellingen. Zie de vele misstanden bij grote ondernemingen de afgelopen jaren. Aan de controller de taak om de gewenste cultuuraspecten in kaart te brengen en hierover te rapporteren.

Na de pauze presenteerden Jan Oostdijk en Reinier Zwiep de uitkomsten van het onderzoek ”de Controller van Nu & Straks. Een groeiend onderscheid tussen finance- en businesscontrol en een groter beroep op de soft skills/communicatieve vaardigheden van de controller zijn de belangrijkste constateringen. Het curriculum van de opleiding bedrijfseconomie sluit redelijk aan op de praktijk, werkveld staat open voor dialoog hierover.

De paneldiscussie onder leiding van Oscar van Leeuwen over het toekomstige profiel van de controller gaf als uitkomst :

Een controller is een onafhankelijke, integere persoon met rechte rug, vakinhoudelijk sterk en communicatief vaardig om te overtuigen en draagvlak te creëren.

C.a. 50 % van het publiek zag financiele vakkennis ook over 5 jaar als belangrijkste competentie, gevolgd door het vermogen om op alle niveaus te kunnen acteren/communiceren en kennis over bedrijfsvoering.
Informatievoorziening blijft een kerntaak van de controller, de samenwerking hierbij met de IT manager intensiveert door voortschijdende automatisering en standaardisering van rapportages.
De permanente educatie moet naast opfrissing van de kerncompetenties ook verbreding bieden ook op bijvoorbeeld psychologisch vlak.
Panel en publiek waren verdeeld over de vraag of voorbeeldgedrag van de controller als moreel leiderschap mag worden gezien. Tone at the top is minstens zo belangrijk.

Om 21.00 uur sloot de dagvoorzitter het congres af, de aansluitende netwerkborrel werd druk bezocht.


Meer nieuws
Uitnodiging bijwonen blockchai...
Leuk nieuws!

KOIOS start in februari 2020 wederom met de ze... Lees verder

Korting op CM: Excel en BTW o...
Ontvang nu als FFF lid 10% korting op CM: Excel Acedemy en CM: BTW Acedemy opleidingen! Lees verder
Pensioenakkoord en toekomst va...

In Nederland zijn we al ruim negen jaar bezig met het bereiken van ee... Lees verder

Met waardecreatie naar winst v...
'Hiermee zetten we opnieuw een stap naar een meer circulaire openbare ru... Lees verder